фото: Wajahat Mahmood, УикипедияРазработчиците прогнозират, че градът ще генерира 380 000

...
фото: Wajahat Mahmood, УикипедияРазработчиците прогнозират, че градът ще генерира 380 000
Коментари Харесай

Саудитска Арабия планира да инвестира между 100 и 200 милиарда долара за изграждане на зелен оазис в пустинята

фото: Wajahat Mahmood, Уикипедия

Разработчиците предвиждат, че градът ще генерира 380 000 нови работни места и ще усили Брутният вътрешен продукт на Саудитска Арабия с към 48 милиарда $.

Саудитска Арабия възнамерява да влага сред 100 и 200 милиарда $ за създаване на зелен оазис в пустинята - футуристичен град без коли, улици и нулеви чисти излъчвания на въглерод.

Проектът беше разгласен от престолонаследника Мохамед бин Салман. Linear е 170 км дълъг пояс от свързани общности, разпростряли се от планините на северозападна Саудитска Арабия до Червено море.

За разлика от замърсяващите мегаполиси през днешния ден, този 1-милионен град ще бъде захранван от „ 100% чиста сила “, а жителите ще бъдат транспортирани посредством „ самостоятелни решения за подвижност “ по свръхвисокоскоростни пътища.

Linear ще бъде ситуиран на три пласта: най-горен за пешеходци, плюс два подземни за превоз и инфраструктура. Дизайнът е по този начин умислен, че да резервира 95% от естествената среда на района.

„ Защо би трябвало да жертваме природата в името на развиването на един град? “, пита Мохамед бин Салман. „ Защо 7 милиона души би трябвало да умират всяка година поради замърсяване? Защо би трябвало да губим 1 милион души всяка година заради пътнотранспортни катастрофи? ", прибавя той.

Вместо да се развива нашироко, градът ще бъде спретнат като клъстери от градски зони по централен „ гръбнак “. Училища, магазини и институции ще бъдат на пет минути пешком, споделят разработчиците, тъй че едно пътешестване няма да бъде по-дълго от 20 минути.

Според проектите изкуственият разсъдък ще усъвършенства всекидневието както на жителите, по този начин и на бизнеса, като се планува 90% от наличните данни да бъдат употребявани за възстановяване на инфраструктурните благоприятни условия.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР